Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Om bloggen

I den här bloggen har jag tänkt skriva om när jag läser andra författares böcker och skriva omdömen om dem, det varvat med andras recensioner om mina böcker.
Det kan även dyka upp inlägg med andra tankar och funderingar.

Besök gärna min hemsida.
www.nozlin.se

Den tunna hinnan av Astrid Ahlberg

fantasyPosted by Annah Nozlin 2018-06-10 21:40


Om boken

En ung flicka vaknar upp i mörker. Hon vet inte vem hon är. Inte var hon är. Inte vad som hänt henne. Snart inser hon att mörkret inte försvinner, att hon är blind.

I en annan verklighet blir den unge Maron tvungen att lämna sin far och sitt hem, gården på slätten. Han söker sig till Storskogen för att finna folket med samma fruktade mentala förmåga som han själv - de silverhåriga.

Leira kämpar för att leva upp till sin lärares krav. Som enda lärjunge till den gamla kvinnan Taimira, är hon den som en dag ska ta över rollen som Allas Moder. Men hennes varma känslor för den nye ledaren i byn distraherar henne.

Tre unga människors öden flätas samman tvärs igenom den tunna hinnan mellan världarna.

Mitt omdöme

Den tunna hinnan är fantasy utan världsomvälvande händelser, inga storskaliga krig. Det är istället nära porträtt av tre ungdomar från skilda världar som har en sak gemensamt, att kommunicera via tankar.

Alla detaljer sitter klockrent vilket gör berättelsen solid även då den byggs kring tankeläsning. Ingen av världarna går fri från det strukturella våldet mot kvinnor. Huvudpersonernas sätt att hantera ondskan gör ändå handlingen varm och inkännande.

Astrid Ahlberg lindar in läsaren i sin mystik från första sidan och släpper sedan inte taget.

Den tunna hinnan är fristående även om den utspelar sig i samma värld som Ahlbergs tidigare böcker.

Läs mer om Astrid Ahlberg här och här.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post61

Kvinnan med silverhåret av Astrid Ahlberg

fantasyPosted by Annah Nozlin 2018-05-04 20:58Om boken

I den tredje delen i serien om Ön får vi än en gång möta de välkända karaktärerna från Porten och Delad identitet. Men nu tillkommer ett par nya huvudpersoner, extremt olika varandra.

Alec är en ung flicka från vår egen värld. Hon har haft en jobbig uppväxt och är van att klara sig själv. Ändå blir hon beroende av andras hjälp när katastrofen drabbar henne.

Kvinnan Sherádme hamnar i Ö-världen av misstag.
Hon har en mental egenhet som hon använder sig av i självförsvar. Frågan är om hon är vän eller fiende. Och var kommer hon ifrån? Är det möjligt att det finns ytterligare en annan värld?

Men det finns fler som kommer att få sina liv totalt förändrade efter mötet med Teodor och de andra. När olika världar kolliderar lämnas ingen oberörd.

Astrid Ahlberg har en förkärlek för fantasylitteraturen, även om hennes egna böcker ligger nära det verkliga och trovärdiga. Att hon är veterinär märks i den stora roll djuren spelar i hennes skrivande.Mitt omdöme

Boken är spännande rakt igenom. Språket målande och Astrid Ahlberg bollar skickligt med tre olika världar, flera språk (skrivet på svenska), personer med personlighetsklyvning och tankeläsning. Det på ett sätt som får allt att kännas naturligt.

Favoritkaraktären är den unga Alec, eller Alecsandra med cs, från vår egen värld, som trots en tuff start i livet är både orädd och medkännande.

En varning är på sin plats – boken är 555 sidor och näst intill omöjlig att lägga ifrån sig… eller perfekt för lata semesterdagar när en kan ägna sig åt att bara läsa.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post59

Krönika över Yggdrasil. Embla av Ulrika Fjellborg

fantasyPosted by Annah Nozlin 2017-12-17 21:58

Om boken
”Almarill tände rökelserna på sitt lilla altare och lät den aromatiska doften skölja över henne. Hennes kraft var inte stor nog att hålla flickan gömd längre.
Det var dags...
Tiden var inne att föra Embla hem genom dimmorna. Hon borde bara vara runt fjorton år och helt ovetande om sitt ursprung.
Almarill bet sig i läppen. Flickan skulle inte vara redo att anta den roll översteprästinnan förberett åt henne, men det fanns ingen tid att förlora.
Djupt ner i Ards inre har mörka krafter satts i rörelse, ett mörker som hotar att sprida sig och ta över hela Världsträdet.
Embla skulle bli vikten på vågskålen som jämnade ut balansen igen, bara flickan var stark nog...
Almarill suckade djupt, lät de vita runorna tankfullt rulla mellan fingrarna och viskade;
’Magum av Quo, jag har ett uppdrag till dig.’”


Mitt omdöme
Försöker minnas om jag läst något liknande, någonsin. Långt bak i hjärnvindlingarna hittar jag en Arthur-saga ur Morganes ”point of view”. Dock är det här nordisk mytologi. Berättelsen känns genuin och autentisk i sin sagoform. Mörka krafter, ljusa krafter, alver, besvärjelser och prästinnor. Ingenting är enkelt och ingenting är självklart. Jag gillar att boken har så många olika kvinnliga karaktärer. På bara 225 sidor är det en hel värld som väcks till liv. En bok att försvinna in i och som sedan stannar kvar.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post54

Kleptomania av Kristina Hård

fantasyPosted by Annah Nozlin 2017-06-02 23:30
Om boken
”Den värsta tågolyckan i modern tid sker en sommarnatt i den djupaste skogen. Inga överlevande hittas. Inte förrän Linus Kaiser efter flera veckor stapplar ut ur skogen mil från själva olycksplatsen. Förvirrad, undernärd och med svår minnesförlust.


År senare är hans luftskeppsimperium en framgångssaga som ingen kan förstå hur det gått till. Själv är han döende i cancer. När Ingra Varg vill veta sanningen bakom framgången och alla pengar beslutar han sig för att avslöja vad som egentligen hände i skogen.

Hittade han något därute i skogen eller var det något som hittade honom...”

”KLEPTOMANIA är första delen i Kaiserarvet, en fantasytrilogi om troll och annat otyg.”Mitt omdöme

Kleptomania utspelar sig i en nära framtid. Teknisk utveckling förenas med folktro i en sagolik blandning. Jag köper Kristina Hårds värld med hull och hår. Tillbakablickar varvas med berättelsens nutid där en handfull personer kommer till tals. Det finns hela tiden ett sug att läsa vidare och att få veta hur det går. Jag kommer absolut att läsa fortsättningen som heter Snösommar.

Läs mer om Kristina Hård här.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post46

Älvkorset av Jenny Töredal

fantasyPosted by Annah Nozlin 2016-11-25 23:41
Om Älvkorset
”Röda ögon såg bistert ut i den mörka natten. Den mäktige var arg. Mycket upprörd. Irriterat vred han sina händer. Jag befann mig i en tät skog. Vinden blåste. Det var isande kallt och jag hade bara nattlinne. Varför hade jag så lite kläder på mig? Jag var rädd. Varför var jag här? Röda ögon borrade sig in i mig. Den mäktige ville ha mig. Han var ute efter mig. Han gick emot mig, steg för steg. Allt närmare. Jag kunde inte röra mig.

En ung kvinna ärver ett magiskt smycke. Ett smycke som tillverkades för länge, länge sedan, i en annan tidsålder än vår. Det magiska smycket tillverkades djupt inne i De otämjda bergen och fick bära namnet Älvkorset. Dess magiska egenskaper skulle ge beskydd emot onda krafter. Men vem som helst kunde inte använda smyckets krafter. Det måste vara rätt bärare, Älvkorsets bärare, och smycket kunde bara användas av den som knöts till dess kraft via blodsband. Den unga kvinnan blir Älvkorsets bärare och hon dras in i en kamp emot onda krafter. En kamp på liv och död.”

Mitt omdöme
Älvkorset är en riktig bladvändare, en portalfantasy som utspelar sig på andra sidan ”portalen”. Berättelsen börjar när Ella redan har kommit till den parallella sagovärlden. Hennes mormor hade gömt henne i vår verklighet för att skydda henne. Ella har ärvt ett magiskt smycke som hon är knuten till genom blodsband. Till en början hade jag lite svårt för ordvalet där moderna ord blandas med mer ålderdomliga, efterhand känns det dock naturligt. Ellas världsbild och människosyn krockar rejält på ett uppfriskande sätt med den värld hon har hamnat i. För att vara fantasy är boken ganska tunn med sina 232 sidor. Perfekt för resan med andra ord. Det är Jenny Töredals första bok och jag hoppas på att få läsa mer av henne och att hon ger oss mer av magi, demoner, magiska varelser och profetior. Den oväntade vändningen på slutet gör att jag väntar med spänning på att få hugga in på nästa del.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post36

Attentaten i Gallus av Eva Holmquist

fantasyPosted by Annah Nozlin 2016-11-25 23:34
Om boken
”Matilda råkar drömförflytta sig till en värld där människorna lever som slavar åt ett bevingat folk som kallar sig gallus. Där måste kapten Fidesko i Gallus Flygvapen ta reda på vad som hänt med de slavar som försvunnit. Samtidigt får rövarpojken Sticke i uppdrag att spionera på slavarnas motståndsrörelse. Konflikten mellan människorna och gallus förvärras snabbt medan Matilda kämpar för att lyckas ta sig hem. Under tiden försvinner fler människor och det blir alltmer uppenbart att allt inte är som det först verkade.”

Mitt omdöme
Boken börjar enkelt och blir mer komplex efterhand. Det blir tydligt att alla folkslag lider av sin påtvingade historielöshet och när de olika huvudpersonerna närmar sig problemet med uppror i slavfabriken från olika håll blir det intressant. Handlingen följer en handfull karaktärer, vilket tar ett par sidor i början innan de samlat ihop sig. Det är högt tempo hela vägen. Jag läste boken högt för min 10-åriga dotter och hon reagerade på att huvudpersonen var så gammal (22 år?), vilket tydligast framkommer när hon kommer tillbaka till sin egen värld med egen lägenhet och pojkvän. Språket är dock ganska enkelt och jag känner mig lite osäker på vilken ålder som är målgruppen. Nätbokhandeln säger läsålder: 12-15år.

Läs mer om Eva Holmquist här.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post35

Tårpilens år av Lupina Ojala

fantasyPosted by Annah Nozlin 2016-11-18 22:06

Om boken
”Som barn separeras Disa från sin mor och växer upp hos fosterföräldrar i en enslig bergsby. En dag blir hon anklagad för att bruka den förbjudna kraft den gamla tidens tempelväkterskor behärskade. Hon tvingas ge sig av därifrån och flyr söderut. På vägen träffar hon Lue, en ung weloi, som hon slår följe med. På grund av sitt ursprung är även han utstött från de jordfasta människornas värld och lever precis som alla av sitt folk som vägfarare.

När Disa sedan släpper lös krafter hon inte förstår är det inte bara hon själv som blir skrämd. Rikets Härskare förnimmer hennes gåva och sänder ut sin närmaste man för att söka efter henne. I Härskarens rike är det enbart han själv och hans underlydande besvärjare som tillåts bruka magi.”

Mina tankar
Boken fängslade mig direkt. Det är en klassisk fantasy, dock med en kvinnlig huvudperson. Karaktärerna är bra tecknade och man får förståelse för deras olika val i livet. Jag gillar den här historien väldigt mycket. Ibland kan man känna att fantasyböcker är för tjocka – inte den här. Jag hoppas att det kommer fler böcker där man får lära känna världen ytterligare. De olika sorternas magi är bra skildrade och jag hade velat fördjupa mig mer i och då menar jag riktigt gå på djupet med naturmagin. Sista kapitlet infriar alla förväntningar, allt flätas snyggt ihop i slutet och till det en klassisk slutstrid. Stundtals önskar jag att penseldragen varit finare och inte så svepande, ändå väcks känslor och tårar letar sig fram i ögonen. Jag skulle vilja stanna kvar i den här världen och få mer av allt!

(Jag gjorde en sökning på förlagets websida och det ser ut att komma en fristående fortsättning 2017 :-))

Läs mer om Lupina Ojala här.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post34

Bilbo En hobbits äventyr av J.R.R. Tolkien

fantasyPosted by Annah Nozlin 2016-09-14 13:08

Om boken
”Detta är föregångaren till ”Sagan om ringen”. Den skildrar Bilbos äventyr under en vådlig färd genom sagovärlden. Dit följer han den framstående trollkarlen Gandalf för att döda den fruktade draken Smaug, som ruvar på en väldig skatt. J.R.R. Tolkien, som var professor i fornnordiska språk, har själv illustrerat boken.

Berättelsen om Bilbos vådliga upplevelser i sagovärlden utkom på originalspråket redan 1937.”

Mitt omdöme
Den utgåvan av Bilbo som jag har läst är tryckt 1985 och troligen var det strax efter det årtalet som jag läste boken för första gången. Nu har jag läst den igen och det är framförallt två saker som fascinerar mig med den här boken.

1. Att de av den här tunna skriften har lyckats göra tre filmer.

2. Att en saga utgiven första gången 1937 fortfarande håller som högläsning och ”god natt saga” år 2016.

Däremot så märks det att kvinnor är något ointressant för Tolkien, de nämns bara i högst förbigående som sörjande änkor till män som dör i strid. Det är framförallt där som filmskaparna har tagit sig de största friheterna och det tycker jag är bra.


  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post33
Next »