Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Om bloggen

I den här bloggen har jag tänkt skriva om när jag läser andra författares böcker och skriva omdömen om dem, det varvat med andras recensioner om mina böcker.
Det kan även dyka upp inlägg med andra tankar och funderingar.

Besök gärna min hemsida.
www.nozlin.se

Stormvinge av Oskar Källner

barnböckerPosted by Annah Nozlin 2015-10-20 22:17


Om Stormvinge
Minna älskar att flyga men får bara göra det på gamla Lera. En dag trotsar hon sin farbrors order och flyger djupt in bland bergen. Där hittar hon en rasande vildhingst med bruten vinge. De attackeras av pumor och Minna blir strandsatt med vildhingsten som enda sällskap. Omgivna av rovdjur tvingas de samarbeta för att överleva.

Detta blir början på en oväntad vänskap med vilda kappflygningar och rafflande äventyr. Men det finns andra som är ute efter hingsten. Så när lömska planer hotar familjens ranch måste Minna satsa allt för att vinna, även om det kan kosta henne livet.

Läs mer här: Fafner förlag

Mitt omdöme
Det vackra omslaget skapade höga förväntningar och det är med glädje jag kan säga att de överträffades.

Ibland händer det att rösten bryts och ögonen tåras av sinnesrörelse, även vid högläsning av barnböcker. Senast var nog när Mio sveper in den dödligt brännskadade Millimani i manteln, fodrad med hennes mors väv, så att hon i alla fall ska ligga mjukt på den hårda stenhällen.

Nu hände det igen.

Stormvinge är en berättelse som överraskar under läsandets gång och samtidigt vilar i en skön självklarhet när sista sidan klingat ut. Den lämnar efter sig en varm känsla och uppskattas mycket av både mig och nioåriga dottern. Jag har redan rekommenderat Stormvinge till vänner och kollegor som letar efter de där speciella böckerna till sina barn, som får kvällströtta ögon att glittra. De lagom långa kapitlen inbjuder till att bara läsa ett kapitel till… och ett till…  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post17

Övervendarins lärling av Anna Fogelberg

barnböckerPosted by Annah Nozlin 2015-04-26 22:08

Om Övervendarins lärling

Övervendarins lärling är en serie i fem delar.
- Varbesten i Vela och Främlingen i Blå tornet (i en och samma bok)
- I blixtormens tunnlar
- Fånge i Sömnlösa träsket
- Striden vid Magins källa


Varbesten i Vela och Främlingen i Blå tornet

"Majra bor med sin farbror Gorm på värdshuset Tre Kittlar i utkanten av den lilla byn Vela. Där arbetar hon om dagarna med att skala kurmelrötter och mata trynkottar. En dag kommer landets mäktigaste magiker till byn för att fånga in en varbest som rymt från en gård med magiska djur. Men övervendari Aldra Svedundotter letar inte bara efter det förrymda odjuret utan även efter en ny magikerlärling."

I blixtormens tunnlar
"
Majra bor numera i Blå tornet tillsammans med några av Zoriens skickligaste magiker. Men det går långsamt med hennes studier, magi är inte så lätt som hon föreställt sig. När vintern kommer är det dags för Majra att följa med övervendari Aldra på midvinterstämma. Hon får i uppgift att ta hand om kistan med nycklarna till magins källa. Men har Majra verkligen de kunskaper som krävs för att hålla nycklarna bort från Stendalens onda vresk Hazeck? Till sin hjälp har hon vännen Vildfred. Tillsammans råkar de ut för ett riktigt vinteräventyr med stormar och blixtormar."

Fånge i Sömnlösa träsket
"En efter en försvinner nycklarna till magins källa. Övervendari Aldra Svedundotter är bekymrad. Det vore en katastrof om alla nycklarna faller i händerna på hennes fiende vendari Artesia i Stendalen. Majra, övervendarins lärling, är en av landets få magiker som kan höra magiska föremål och Aldra vill ha henne med som nyckelväktare under en resa till Silverdalen.
Majra ska stanna i Silverdalens slott och vakta den sista nyckeln medan övervendarin letar efter fuskmagikern Remus. I skogarna runt slottet finns inte bara opålitliga stigar och odjur, där döljer sig också något annat och en dag är Majra oförsiktig och lämnar slottsträdgården."

Striden vid Magins källa
"Majra har misslyckats som övervendarins nyckelväktare. Alla nycklarna till magins källa har nu fallit i fiendens händer. Övervendari Aldra Svedundotter är bekymrad och samlar landets magiker för att förbereda dem på krig. Majra är också bekymrad, men över andra saker. Kan hon lita på att övervendarin verkligen vill landets bästa? Det sägs att hon tvingar barn att ansluta sig till hennes armé. Kanske det ändå skulle vara bättre att hjälpa fiendesidan att få makten över magins källa?"

Mitt omdöme

Serien Övervendarins lärling började jag läsa högt för dottern när hon var sju år och hon tycker verkligen att de är jättebra. Hon har väntat och längtat tills nästa del i serien har kommit. Böckerna innehåller några få, men vackert tecknade bilder, vilket uppskattats mycket. Dottern tyckte kanske inte att slutet i sista boken var tillräckligt definitivt, vem vet om vi får se en fristående fortsättning?

Läs mer om Anna Fogelberg här.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post7

Ninja Timmy av av Henrik Tamm

barnböckerPosted by Annah Nozlin 2015-04-26 21:38
Om Ninja Timmy och de stulna skratten
"I staden Elyzandrium sträcker sig bambuskraporna mot en himmel fylld av ångdrivna luftballonger och andra märkliga maskiner. Nere på gatan trängs ytterligare ett miljontal fordon av olika slag. Och genom denna stad kånkar katten Timmy, minken Simon och grisarna Jasper och Kasper på en jättelik apelsinskalarmaskin, som de själva har uppfunnit och nu önskar sälja.
Och det blir början på ett actionfyllt äventyr.
För på sin färd möter de hela tiden barn som har förlorat sina skratt. Timmy och hans vänner bestämmer sig för att lösa gåtan med de stulna skratten. Som tur är får de hjälp av gamle Alfred och hans magiska leksaker, med vilka de förvandlas till ett gäng farliga, brottsbekämpande ninjor!"


Om Ninja Timmy och resan till Sansoria

"Efter en spännande färd med Flores egenhändigt byggda ubåt når ninjorna äntligen den olycksdrabbade ön. Sedan den hemlighetsfulla Apan kom dit för ett år sedan och gav Kejsaren en mystisk bok, är ingenting sig likt längre. Texten förtrollade både Kejsaren och alla invånarna så att de inte kunde tänka själva längre eller använda sin fantasi. Staden blev grå och alla träd och växter vissnade. Den enda som kunde stå emot förbannelsen var Alfreds gamla lärarinna i magi, hon som skrivit till dem och kallat på hjälp.
Ninjornas uppdrag blir att stjäla den farliga boken innan Kejsaren hinner läsa ur den uppifrån sitt nybyggda torn. Innan orden har hunnit spridas till världens alla hörn.
Men då gäller det förstås att de själva inte drabbas av bokens förtrollningskraft..."


Mitt omdöme
Dotterns morbror blev grön av avund, att det nuförtiden finns steampunkböcker för barn. Dottern på åtta år tycker om dem och framförallt är bilderna mycket vackra. Jag som vuxen sugs inte in i berättelsen, men de fungerar bra som högläsning. Den stora behållningen är ändå de magiskt vackra bilderna.

Läs mer om böckerna här.

  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post6

Drakjägarens flicka av Jakkin Wiss

barnböckerPosted by Annah Nozlin 2015-04-26 21:16

Om Drakjägarens flicka
"Hon slöt sina ögon och väntade. Väntade på att brinna, att försvinna och förkolnas. Men hon höll sin hand uppe och koncentrerade sig på att avsky elden så mycket som möjligt så den skulle hålla sig borta.
Det var hett, mycket hetare än något hon känt förut. Men hon stod kvar så när elden nådde fram till henne. Ann Rickardsdottir av Dagronien stod kvar. I väntan på undergången."


Mitt omdöme

Drakjägarens flicka läste jag högt för min dotter på åtta år. Hon älskar den och brukar lite nu och då undra när fortsättningen kommer. Boken är spännande hela vägen med både onda och goda drakar, en pappa som är hjälte och busiga kompisar. Även jag som vuxen tycker om berättelsen.

Formatet är det som jag kan vara lite fundersam över, för det är en bok som jag önskar att många barn får ta del av. Hjältinnan är endast sju år gammal och boken är relativt tjock och utan en enda bild. Jag hoppas att jag har fel, men jag fick för mig att det kan avskräcka en del barn i den tänkta målgruppen?

Läs mer om boken här.

  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post5