Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Om bloggen

I den här bloggen har jag tänkt skriva om när jag läser andra författares böcker och skriva omdömen om dem, det varvat med andras recensioner om mina böcker.
Det kan även dyka upp inlägg med andra tankar och funderingar.

Besök gärna min hemsida.
www.nozlin.se

Intervju med Anna Jakobsson Lund

författarintervjuerPosted by Annah Nozlin 2017-06-04 23:12
Jag läste Anna Jakobsson Lunds dystopitrilogi och tyckte mycket om den. Här är länkar till där jag tidigare skrivit om Tredje principen, Aldrig ensamma och Enda vägen.

Lagom till dess att hon nu släpper omslaget till sin nya bok Equilibrium har jag fått en intervju med henne.

Hej Anna!

Din tidigare trilogi om Systemet var en dystopi, är Equilibrium i samma genre?

Nej, Equilibirum är mer av en low fantasy. Bardosa, där berättelsen utspelar sig, känns som en blandning av Moulin Rouge, New Orleans och Kap Verde. Det finns en kraft som skulle kunna kallas magisk, men också väldigt mycket som bara hör till ett alternativ världsbygge. Mer som Scott Lynchs Camorr eller Leigh Bardugos Ketterdam än som någon värld där magiker och dess maktkamper är det viktiga.

Jag ville skriva en historia där miljön och världsbygget bidrog till glädjen med att läsa boken, och också något som var mindre kargt och nedrasat än världen i Systemet-trilogin. Det kändes ovant att lägga vikt vid kläder, musik och religion, men också befriande att få ”måla med lit eklarare färger”.

Vad handlar boken om?

Vi följer Ari, som arbetar som kemist i militärens tjänst, men tvingas fly till en stad som styrs av smugglargäng som delat upp den mellan sig. Där träffar Ari människor från många olika bakgrunder, och behöver konfrontera sin familjs och sina egna hemligheter för att överleva.

Jag skriver som vanligt rätt karaktärsdrivet, och i just den här boken vill jag ställa frågor om kön och könsroller, och också ha många karaktärer med som antingen är transpersoner eller har normbrytande könsuttryck. Bardosa är inte uppbyggd som vår värld, och det ger mig möjlighet att få läsaren att fundera över vilka föreställningar hen har om världen, om vad som är kvinnligt och manligt och vem som är kvinna eller man.

Dina tidigare böcker har varit ungdomsböcker, skulle du säga att den här boken också vänder sig till ungdomar?

De historier jag skriver ska passa unga och vuxna, oavsett ålder på huvudpersonerna, det är ett mål jag har. I den här historien är de flesta lite äldre än tonåringar, men tillräckligt unga för att slåss med sådant som identitet, modet att gå sin egen väg och alla känslor som vänskap eller kärlek kan riva upp.

När släpps Equilibrium?

Officiellt släppdatum är 5 oktober, men jag kommer att börja sälja dem själv i samband med Bokmässan.

Tack Anna Jakobsson Lund. Det ska bli spännande att läsa din nästa bok!

Här kommer en presentation av den snygga framsidan och även vad som kommer att stå på bokens baksida."Midnattsklockan slår medan jag springer genom Kintoros sluttande gränder. Jag skulle ha varit på scenen nu, tagit emot de andra kemisternas applåder. Ingen hade vågat neka mig ett forskningsprojekt efter det här.

Jag borde ha stannat i bankettsalen, kontrollerat den skärande smärtan. Bröt den sig ut ur mig? Hur kunde den göra det?

Klackarna slinter mot gatstenarna och jag drar av skorna. Fötterna domnar bort, men jag stannar inte. Jag måste härifrån, måste byta om innan någon ser mig. Klänningen är kladdig av blod.

Equilibrium är berättelsen om Ari, som tvingas fly till rövarstaden Porto du Luando och söka skydd bland smugglare, nickelskojare och illusionister. Det är en roman om identitet och kön, vänskap och magi av författaren till den rosade trilogin om Systemet."


Läs om förlaget här.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post47

Intervju med Caroline Hurtig

författarintervjuerPosted by Annah Nozlin 2015-11-09 22:13
Hej Caroline Hurtig!
…som i dagarna kommer ut med tredje delen i sin serie Själarnas öden, Ur nattens mörker, fjärde om man räknar med den fristående boken…


Hur känns det att släppa sin bok nummer fyra? Vad är största skillnaden mot första boken?

Det känns lite overkligt, jag har nog inte riktigt förstått att jag kommer att ha fyra böcker utgivna. Men det är väldigt roligt, som alltid! När man väntar på att böckerna ska komma från tryckeriet får man lite samma känsla som när man var liten och väntade på jultomten.

Största skillnaden är nog att jag inte är lika nervös, visst är jag nervös men inte i närheten lika mycket som när första boken skulle släppas. Då hade jag ju ingen som helst aning om vad folk skulle tycka, skulle dom älska den? Hata den? Nu har jag läsare som väntar och jag vet att den är efterlängtad, sen är det ju alltid nervöst ändå. Men det var värre första gången.


Var får du inspiration ifrån?

Oj, allt. Och jag menar verkligen allt, vad som helst kan sätta igång en liten tanke i hjärnan som sedan växer sig större. Det kan komma när man minst anar det. Sedan får jag alltid inspiration från musik och skogen vi har bakom huset här. Det är en riktig trollskog, älskar den. Doften, känslan och ljuden. Hade jag kunnat sitta i skogen och skriva hade jag gjort det. Jag kan även bli inspirerad av andra författare, inspirerad till att bli bättre, träna på mitt skrivande och utveckla det. Utmana mig själv helt enkelt.


Hur gör du för att hålla reda på alla olika karaktärer och olika världar?

En författarvän till mig kallade mig galen för cirka ett år sedan när han ställde den frågan till mig och jag svarade att jag gör ingenting. Jag minns. Hans ansiktsuttryck såg ut ungefär som att jag borde spärras in. Hahaha! Men det är sant, jag skriver väldigt sällan ner något, även om alla i min omgivning tycker att jag är galen så minns jag faktiskt. Det är inte jobbigt för mig att hålla reda på karaktärerna eller världarna, jag känner dom lika bra som jag känner mig själv. Vad jag däremot kan skriva ner är små påminnelser till mig själv om detaljer som behöver ändras eller att jag ska lägga till något i texten. Sådana saker har jag lättare för att glömma bort och då brukar jag skriva direkt i dokumentet med röd färg så att jag verkligen inte kan missa det under en redigering.


Vad har du för spännande på gång framöver?

Jag håller på och skriver på fjärde delen i serien Själarnas öden med arbetsnamnet Döttrar av Natt. Det manuset har jag skrivit om cirka tre gånger tills jag insåg att jag måste ändra hela handlingen. Så nu börjar jag om på ny kula, gör om, gör rätt.

Sedan skriver jag även på en urban fantasy med arbetsnamnet Främmande, och där leker jag lite med tanken om att vår värld är en drömvärld, att vi i själva verket blev utkastade från den riktiga för att vi förstörde den.


Vilken är din favoritbok utanför det egna förlaget?

Jadu, jag har många favoritböcker. Men några som alltid är återkommande, som jag kan läsa om och om igen är Jane Eyre, Svindlande Höjder, Stolthet och Fördom, En midsommarnattsdröm och Othello.
Några nya favoriter är dina böcker om Ekens dotter och Eldfloder av Elin Holmerin.Tack Caroline!

Läs mer här www.antaresforlag.se  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post19