Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Om bloggen

I den här bloggen har jag tänkt skriva om när jag läser andra författares böcker och skriva omdömen om dem, det varvat med andras recensioner om mina böcker.
Det kan även dyka upp inlägg med andra tankar och funderingar.

Besök gärna min hemsida.
www.nozlin.se

Ormringen av Elvira Birgitta Holm

historiska romanerPosted by Annah Nozlin 2016-07-03 22:30
Ormringen är en direkt fortsättning till Månskensvargen.

Om Ormringen

”Året är 1351 och Ylva och Mikael har just påbörjat sin färd från Norge till Visby ombord på ett norskt skepp. Köpmannen Travelman har lånat dem pengar till resan med vetskapen om att han därmed har dem i sitt våld. Och han tolererar inte kvinnor ombord, så Ylvautger sig för attvara man. Detta trots att hon är gravid med Mikaels barn.


Vilsenheten och rädslan tär på dem och resan kommer att bli lång, så mycket längre än de båda kunde ana. Deras kärlek är skör och i Mikaels hjärta finns ännu en annan, förbjuden kärlek kvar. Utsattheten och barnet håller dem samman. Kommer det att räcka? Ylva är den starkare av de två, men hon är kvinna i mannens värld av våld och girighet.

I Visby väntar Mikaels arv. Beviset på hans rätt är den ormring han bär i en kedja runt halsen. Ringen med det röda ögat som han fick av sin mor innan hon dog. Den som påminner honom om att han inte bara har ett arv att utkräva, utan även en hämnd.”Mitt omdöme
En färgstark och fartfylld berättelse, en detaljerad beskrivning av medeltiden, så nära som vi nu kan komma den. Elvira Birgitta Holm skriver om kärleken sådan den är när den tar över allt och när den tvingas förlåta sådant som nästan inte går att förlåta. Makt och pengar och bristen på detsamma. Ett samhälle där kvinnan är beroende av männen, om hon inte spelar med i spelet och med livet som insats klär sig i manskläder. En värld där en ensam kvinna inte har något att hämta. Digerdöden har gått hårt fram och lämnat gårdar tomma lika väl som ämbeten. Boken har sina modiga sidor, men är luftigt skriven och alls inte tung att läsa.

Läs mer om Elvira Birgitta Holm.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post27

Sagas krönika av Agneta Arnesson Westerdahl

historiska romanerPosted by Annah Nozlin 2016-02-08 20:00

Om Sagas krönika
Saga, på gränsen mellan flicka och kvinna, måste fly från sin ätt i södra Norge. Om hon inte lämnar gården, kommer en av hennes bröder att slå ihjäl henne. Saga får tillfälligt skydd i Skiringssals storgård, men måste fly vidare med ett handelsskepp till Brännö och Ribe. På skeppet finns Torleif och Rhani. Vi får följa trions färd mellan olika handelsplatser och slavmarknader i södra Skandinavien.
Saga är inte ensam, örnen Tjatse följer henne, och han visar sig ha större betydelse för hennes liv än vad hon anar. Den så kallade Osebergsdrottningen har en central roll i berättelsen, och bygget av Osebergsskeppet får vi följa fram till den mäktiga gravsättningen i Oseberg år 834.
Sagas krönika skildrar olika livsöden i en tid som är hård och grym, men också rik på upplevelser och möten. Offerhögtiderna är centrala och nödvändiga, särskilt när det börjar talas om en ny hotande gud. Vi får följa med på midsommarblot och solens segerblot med doft av rök och blod.
Agneta Arnesson Westerdahl är arkeo-osteolog med sitt historiska intresse förankrat i dåtidens människohandel. En handel som visar tydliga paralleller med nutida »trafficking«. Med Sagas krönika ger Agneta oss en mäktig berättelse om människorna i en tid då framför allt kvinnorna, precis som nu, kunde vara både svårt utsatta och högt uppsatta, men framför allt handelsvaror eftersom vi då levde i en sträng hederskultur.
Bokens omslag pryds av ett grafiskt blad av Jordi Arkö.

Mitt omdöme
En fantastisk berättelse som utspelar sig i tidig vikingatid. Den är färgrik och mustig, och det känns på riktigt som om man har gjort ett besök i en svunnen tid. Detaljerna portioneras ut på ett sätt som gör att de ger trovärdighet utan att tynga ned berättelsen. Vi får följa såväl rik som fattig. Språket är rappt och berättarrösten byter vigt mellan olika karaktärer, även de djur som är hämtade ur den fornnordiska mytologin. Boken placeras lämpligen i bokhyllan mellan Röde Orm och Kristin Lavransdotter.

Läs mer om Agneta Arnesson Westerdahl.

  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post24