Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Om bloggen

I den här bloggen har jag tänkt skriva om när jag läser andra författares böcker och skriva omdömen om dem, det varvat med andras recensioner om mina böcker.
Det kan även dyka upp inlägg med andra tankar och funderingar.

Besök gärna min hemsida.
www.nozlin.se

Kvinnan med silverhåret av Astrid Ahlberg

fantasyPosted by Annah Nozlin 2018-05-04 20:58Om boken

I den tredje delen i serien om Ön får vi än en gång möta de välkända karaktärerna från Porten och Delad identitet. Men nu tillkommer ett par nya huvudpersoner, extremt olika varandra.

Alec är en ung flicka från vår egen värld. Hon har haft en jobbig uppväxt och är van att klara sig själv. Ändå blir hon beroende av andras hjälp när katastrofen drabbar henne.

Kvinnan Sherádme hamnar i Ö-världen av misstag.
Hon har en mental egenhet som hon använder sig av i självförsvar. Frågan är om hon är vän eller fiende. Och var kommer hon ifrån? Är det möjligt att det finns ytterligare en annan värld?

Men det finns fler som kommer att få sina liv totalt förändrade efter mötet med Teodor och de andra. När olika världar kolliderar lämnas ingen oberörd.

Astrid Ahlberg har en förkärlek för fantasylitteraturen, även om hennes egna böcker ligger nära det verkliga och trovärdiga. Att hon är veterinär märks i den stora roll djuren spelar i hennes skrivande.Mitt omdöme

Boken är spännande rakt igenom. Språket målande och Astrid Ahlberg bollar skickligt med tre olika världar, flera språk (skrivet på svenska), personer med personlighetsklyvning och tankeläsning. Det på ett sätt som får allt att kännas naturligt.

Favoritkaraktären är den unga Alec, eller Alecsandra med cs, från vår egen värld, som trots en tuff start i livet är både orädd och medkännande.

En varning är på sin plats – boken är 555 sidor och näst intill omöjlig att lägga ifrån sig… eller perfekt för lata semesterdagar när en kan ägna sig åt att bara läsa.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post59

Love of boooks skriver om Skugga över månen

recension Skugga över månenPosted by Annah Nozlin 2018-03-26 21:49“Drömmar som har sträckt på sina vingar vill gärna flyga och då är det svårt att låtsas som om de aldrig funnits.”


"När Mira var liten bar en varg henne till en äldre dams tröskel, och trots att hon inte kände till sitt ursprung hade Mira en trygg uppväxt där. Men det var tills huset brann ner, tills hon blev slängd i en fängelsehåla, tills hon blev såld. I fängelsehålan fick hon hjälp från ett oväntat håll, från en prins som bodde i slottet, från en av blodet Arkin Zain, en som var utvald av stjärnorna. Stjärnorna tycks även ha något i åtanke för Mira, bra eller dåligt återstår att se."

"Den här vackra boken fick jag snällt nog skickad till mig av underbara Seraf förlag i utbyte mot en ärlig recension, tack så mycket!"

"Först och främst, detta omslag, det är så vackert! Som en pärla. Och innehållet svek mig inte heller. Det finns en viss känsla som omgärdar svensk fantasy, en känsla som inte kan återfinnas i engelsk fantasy. “Skugga över månen” väver in den här känslan i sidorna, det är som att gå igenom en skog och föreställa sig bergens formationer som sovande troll, känna doften av jord och äventyr i luften och höra sprakandet av en lägereld. Den här boken är sinnebilden av svensk fantasy, och jag älskar det."

"Annah Nozlin skapar en mycket intressant mytologi i sin bok, hon väver in kvinnor som kan spå i månljus, kungligheter som kan skifta till vargar och björnar och trädälvor som vakar över skogen. Språket är atmosfäriskt och omgivningen är träffande dåtida och sagolik. Tempot är också snabbt och mycket händer på få sidor, även fast de begynnande sidorna gick lite långsamt."

"Boken har också samma stämning som gamla sagor, både för att handlingen är mystisk men också för att saker och ting bara händer utan någon större förvarning eller uppbyggning. Jag tycker inte att det störde så mycket eftersom att det är så många sagor är uppbyggda, men det gjorde att boken inte fick det djup som genererar en femstjärnig recension."

"Betyg: 4/5" - Loveofboooks på Instagram

  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post58

Bokugglor recenserar En av de sista

recension En av de sistaPosted by Annah Nozlin 2018-03-26 21:25


"En av de sista
är första boken i Ekens dotter och jag fastande fort för språket som var så målande och jag älskade världen med alla alver, slott, prinsar och prinsessor! Miljöbeskrivningarna var otroligt bra och det gjorde att det var lätt att föreställa sig hur allt såg ut.
Dessutom var det så intressant att få lära sig om trädälvorna och deras förmågor och kultur.

Vi får följa huvudkaraktären Kel från att hon är 10 år för att sedan bli tonåring och det var intressant att få följa hennes karaktärsutveckling från barn till tonåring och när Kel gick igenom puberteten så tog författaren upp allt som hör till det och det var något som jag uppskattade för det inte är ofta som man får läsa om det i fantasy böcker.
Tempot gick lite upp och ner men eftersom boken var så full av detaljer och beskrivningar gjorde ingenting att det inte var spänning hela tiden och sedan var det vissa stunder som det blev mycket spännande och handlingen tog lite oväntade vändningar så jag ville hela tiden veta vad som skulle hända!

En av de sista bjöd på en stämningsfull och magisk läsning och jag ser verkligen fram emot att få läsa mer av Annah Nozlin!"

Läs blogginlägget här.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post57

Beas bokhylla skriver om Det nästan döda trädet

recension Det nästan döda...Posted by Annah Nozlin 2018-01-29 22:15
"Det nästan döda trädet" är andra delen av "Miras saga". Författare Annah Nozlin.

Beas bokhylla skriver: "Det nästan döda trädet av Annah Nozlin är en härlig fantasyhistoria med mycket driv. I boken vävs karaktärer från Nozlins tidigare serie fint in, även om deras historia nästan fick mitt hjärta att gå sönder 💔 Nu laddar jag inför sista delen och det borde ni också göra 😊"

  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post56

Magin vaknar av Gabriella P Kjeilen

urban fantasyPosted by Annah Nozlin 2018-01-02 22:16
Om boken:
”Året är 2096. Rena människors parti styr Sverige med järnhand. Magiska varelser jagas och alla som misstänks vara häxor avrättas vid stora tillställningar.


Häxan Natalja har varit på flykt större delen av sitt liv. Efter att hennes familj fallit offer för häxjägarna känner hon sig vilsen, ända till en främling dyker upp och erbjuder henne en chans att hämnas.

Hon ger sig av på en resa där hämnden snart övergår till något mer och hon hittar tillbaka till en del av sig själv som länge legat dold.

Magin vaknar är en fristående urban fantasyroman som utspelar sig i samma universum som Mellody Looh-trilogin.”


Mitt omdöme:
Huvudpersonen är en riktig bad-ass-tjej. Uppfriskande även om hon ibland agerar huvudlöst. En bladvändare som är svår att lägga ifrån sig, spännande, fartfylld och medryckande. Jag läste ut boken samma dag, och då hade jag ändå andra saker att göra också.

Det är en spinn-off på Mellody Looh-serien, men bortsett från att världsbygget skymtar i bakgrunden, så är boken helt fristående och kan absolut läsas utan att ha läst de andra böckerna först. Jag skulle gärna se den här boken som film. En bok jag verkligen rekommenderar och jag hoppas att det kommer fler i samma serie!  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post55

Krönika över Yggdrasil. Embla av Ulrika Fjellborg

fantasyPosted by Annah Nozlin 2017-12-17 21:58

Om boken
”Almarill tände rökelserna på sitt lilla altare och lät den aromatiska doften skölja över henne. Hennes kraft var inte stor nog att hålla flickan gömd längre.
Det var dags...
Tiden var inne att föra Embla hem genom dimmorna. Hon borde bara vara runt fjorton år och helt ovetande om sitt ursprung.
Almarill bet sig i läppen. Flickan skulle inte vara redo att anta den roll översteprästinnan förberett åt henne, men det fanns ingen tid att förlora.
Djupt ner i Ards inre har mörka krafter satts i rörelse, ett mörker som hotar att sprida sig och ta över hela Världsträdet.
Embla skulle bli vikten på vågskålen som jämnade ut balansen igen, bara flickan var stark nog...
Almarill suckade djupt, lät de vita runorna tankfullt rulla mellan fingrarna och viskade;
’Magum av Quo, jag har ett uppdrag till dig.’”


Mitt omdöme
Försöker minnas om jag läst något liknande, någonsin. Långt bak i hjärnvindlingarna hittar jag en Arthur-saga ur Morganes ”point of view”. Dock är det här nordisk mytologi. Berättelsen känns genuin och autentisk i sin sagoform. Mörka krafter, ljusa krafter, alver, besvärjelser och prästinnor. Ingenting är enkelt och ingenting är självklart. Jag gillar att boken har så många olika kvinnliga karaktärer. På bara 225 sidor är det en hel värld som väcks till liv. En bok att försvinna in i och som sedan stannar kvar.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post54

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs

urban fantasyPosted by Annah Nozlin 2017-11-25 00:06

Om boken

En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom.

Skrönorna om barnen med märkliga förmågor är bedrägliga minnen från hans farfars barndom, och samlingen med sepiatonade fotografier är såklart bara ett av farfars alla påhitt. Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn.

Bland dess övergivna rum och ekande korridorer kan Jacob inte motstå en djupdykning i sin farfars förflutna och snart inser han att barnen i huset kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga - kanske till och med farliga - och att de inte skeppades iväg till en enslig ö helt utan anledning. Men framförallt står det klart: De underliga barnen kan fortfarande vara vid liv.

De femtiotalet högst egendomliga vintagefotografier som finns insprängda i texten ger en extra kuslig dimension till berättelsen och gör Miss Peregrines hem för besynnerliga barn till en nervkittlande skräcksaga som kryper in under skinnet och stannar där - länge.


Mitt omdöme

Efter att precis i början på två angränsande sidor beskrivit en arg person med ansiktsfärg som ett granatäpple, så höll jag på att lägga ifrån mig boken. Jag är glad att jag inte gjorde det.

Det är en ungdomsbok så tillvida att det handlar om unga personer och förklaringen över de onda krafterna är lite vag, annars är det en bok även för äldre läsare.

Barnen med de övernaturliga krafterna, tidslooparna för att skydda dem samt att ingen tror på dem, är riktigt bra beskrivet. Det är en berättelse som stannar kvar efter att sista sidan är läst. Författarens torra humor bidrar till karaktärerna och miljöbeskrivningar.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post53

10 tips för att leva på din kreativitet av Kim M Kimselius, Kristina Svensson, Lennart Guldbrandsson

handböckerPosted by Annah Nozlin 2017-10-09 20:21

Om boken
Drömmer du om att förvandla din kreativa hobby till ditt yrke? Eller undrar du om det överhuvudtaget går, trots vad folk i din omgivning säger?

I den här boken får du handfasta råd av tre proffs, med sammanlagt 37 års erfarenhet av bokbranschen. Författaren Kim M. Kimselius, lektören Lennart Guldbrandsson och bokutgivningscoachen Kristina Svensson avslöjar de hemliga knepen för att kunna arbeta med det de älskar att göra. Hur får man en stadig inkomst? Vad är den viktigaste förutsättningen för att bli riktigt produktiv?

Sagt om Kim: "Kim är en fanatisk förebild för alla blivande och varande författare."
Sagt om Kristina: "Kristina är en pärla;erfaren, trevlig och dessutom mycket rolig."
Sagt om Lennart: "Lennart skriver lättläst, underhållande och initierande om ämnet."

Läs även författarnas första gemensamma bok: 10 misstag författare gör.
2:a boken i serien Tre Hattar.


Mitt omdöme
En bok jag började läsa redan på tåget hem från Bokmässan. Boken är brutalt ärlig och glimmar till med guldkorn och igenkänning. Det är trevligt att liksom få en del sköna klappar på axeln också, att en gjort somliga saker rätt. Alla tre författarna bjuder friskt på sig själva och det känns som om man lär känna dem som personer. Till den som undrar hur det är att leva på sin kreativitet, så finns svaren här; tillsammans med praktiska tips, frikostiga anekdoter och att det är kärleken till yrket och inte glamouren som driver.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post52
Next »