Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Om bloggen

I den här bloggen har jag tänkt skriva om när jag läser andra författares böcker och skriva omdömen om dem, det varvat med andras recensioner om mina böcker.
Det kan även dyka upp inlägg med andra tankar och funderingar.

Besök gärna min hemsida.
www.nozlin.se

Sagas krönika av Agneta Arnesson Westerdahl

historiska romanerPosted by Annah Nozlin 2016-02-08 20:00

Om Sagas krönika
Saga, på gränsen mellan flicka och kvinna, måste fly från sin ätt i södra Norge. Om hon inte lämnar gården, kommer en av hennes bröder att slå ihjäl henne. Saga får tillfälligt skydd i Skiringssals storgård, men måste fly vidare med ett handelsskepp till Brännö och Ribe. På skeppet finns Torleif och Rhani. Vi får följa trions färd mellan olika handelsplatser och slavmarknader i södra Skandinavien.
Saga är inte ensam, örnen Tjatse följer henne, och han visar sig ha större betydelse för hennes liv än vad hon anar. Den så kallade Osebergsdrottningen har en central roll i berättelsen, och bygget av Osebergsskeppet får vi följa fram till den mäktiga gravsättningen i Oseberg år 834.
Sagas krönika skildrar olika livsöden i en tid som är hård och grym, men också rik på upplevelser och möten. Offerhögtiderna är centrala och nödvändiga, särskilt när det börjar talas om en ny hotande gud. Vi får följa med på midsommarblot och solens segerblot med doft av rök och blod.
Agneta Arnesson Westerdahl är arkeo-osteolog med sitt historiska intresse förankrat i dåtidens människohandel. En handel som visar tydliga paralleller med nutida »trafficking«. Med Sagas krönika ger Agneta oss en mäktig berättelse om människorna i en tid då framför allt kvinnorna, precis som nu, kunde vara både svårt utsatta och högt uppsatta, men framför allt handelsvaror eftersom vi då levde i en sträng hederskultur.
Bokens omslag pryds av ett grafiskt blad av Jordi Arkö.

Mitt omdöme
En fantastisk berättelse som utspelar sig i tidig vikingatid. Den är färgrik och mustig, och det känns på riktigt som om man har gjort ett besök i en svunnen tid. Detaljerna portioneras ut på ett sätt som gör att de ger trovärdighet utan att tynga ned berättelsen. Vi får följa såväl rik som fattig. Språket är rappt och berättarrösten byter vigt mellan olika karaktärer, även de djur som är hämtade ur den fornnordiska mytologin. Boken placeras lämpligen i bokhyllan mellan Röde Orm och Kristin Lavransdotter.

Läs mer om Agneta Arnesson Westerdahl.

  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post24