Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Om bloggen

I den här bloggen har jag tänkt skriva om när jag läser andra författares böcker och skriva omdömen om dem, det varvat med andras recensioner om mina böcker.
Det kan även dyka upp inlägg med andra tankar och funderingar.

Besök gärna min hemsida.
www.nozlin.se

Intervju med Anna Jakobsson Lund

författarintervjuerPosted by Annah Nozlin 2017-06-04 23:12
Jag läste Anna Jakobsson Lunds dystopitrilogi och tyckte mycket om den. Här är länkar till där jag tidigare skrivit om Tredje principen, Aldrig ensamma och Enda vägen.

Lagom till dess att hon nu släpper omslaget till sin nya bok Equilibrium har jag fått en intervju med henne.

Hej Anna!

Din tidigare trilogi om Systemet var en dystopi, är Equilibrium i samma genre?

Nej, Equilibirum är mer av en low fantasy. Bardosa, där berättelsen utspelar sig, känns som en blandning av Moulin Rouge, New Orleans och Kap Verde. Det finns en kraft som skulle kunna kallas magisk, men också väldigt mycket som bara hör till ett alternativ världsbygge. Mer som Scott Lynchs Camorr eller Leigh Bardugos Ketterdam än som någon värld där magiker och dess maktkamper är det viktiga.

Jag ville skriva en historia där miljön och världsbygget bidrog till glädjen med att läsa boken, och också något som var mindre kargt och nedrasat än världen i Systemet-trilogin. Det kändes ovant att lägga vikt vid kläder, musik och religion, men också befriande att få ”måla med lit eklarare färger”.

Vad handlar boken om?

Vi följer Ari, som arbetar som kemist i militärens tjänst, men tvingas fly till en stad som styrs av smugglargäng som delat upp den mellan sig. Där träffar Ari människor från många olika bakgrunder, och behöver konfrontera sin familjs och sina egna hemligheter för att överleva.

Jag skriver som vanligt rätt karaktärsdrivet, och i just den här boken vill jag ställa frågor om kön och könsroller, och också ha många karaktärer med som antingen är transpersoner eller har normbrytande könsuttryck. Bardosa är inte uppbyggd som vår värld, och det ger mig möjlighet att få läsaren att fundera över vilka föreställningar hen har om världen, om vad som är kvinnligt och manligt och vem som är kvinna eller man.

Dina tidigare böcker har varit ungdomsböcker, skulle du säga att den här boken också vänder sig till ungdomar?

De historier jag skriver ska passa unga och vuxna, oavsett ålder på huvudpersonerna, det är ett mål jag har. I den här historien är de flesta lite äldre än tonåringar, men tillräckligt unga för att slåss med sådant som identitet, modet att gå sin egen väg och alla känslor som vänskap eller kärlek kan riva upp.

När släpps Equilibrium?

Officiellt släppdatum är 5 oktober, men jag kommer att börja sälja dem själv i samband med Bokmässan.

Tack Anna Jakobsson Lund. Det ska bli spännande att läsa din nästa bok!

Här kommer en presentation av den snygga framsidan och även vad som kommer att stå på bokens baksida."Midnattsklockan slår medan jag springer genom Kintoros sluttande gränder. Jag skulle ha varit på scenen nu, tagit emot de andra kemisternas applåder. Ingen hade vågat neka mig ett forskningsprojekt efter det här.

Jag borde ha stannat i bankettsalen, kontrollerat den skärande smärtan. Bröt den sig ut ur mig? Hur kunde den göra det?

Klackarna slinter mot gatstenarna och jag drar av skorna. Fötterna domnar bort, men jag stannar inte. Jag måste härifrån, måste byta om innan någon ser mig. Klänningen är kladdig av blod.

Equilibrium är berättelsen om Ari, som tvingas fly till rövarstaden Porto du Luando och söka skydd bland smugglare, nickelskojare och illusionister. Det är en roman om identitet och kön, vänskap och magi av författaren till den rosade trilogin om Systemet."


Läs om förlaget här.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post47