Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Annah Nozlin - andra böcker och tankar

Om bloggen

I den här bloggen har jag tänkt skriva om när jag läser andra författares böcker och skriva omdömen om dem, det varvat med andras recensioner om mina böcker.
Det kan även dyka upp inlägg med andra tankar och funderingar.

Besök gärna min hemsida.
www.nozlin.se

Vackra kyrkor jag besökt och de fruktansvärda väsen jag där mött av Johannes Pinter

skräckPosted by Annah Nozlin 2017-07-26 15:44
Om boken

”Du kommer att se dig över axeln nästa gång du stiger in i en kyrka...

"Vackra kyrkor jag besökt" utspelar sig i Sverige idag och handlar om Valdemar Aurelius, väktare och väsenjägare. De gamla nordiska sagorna och myterna är sanna, och dess varelser och väsen lever mitt ibland oss, strax utanför vårt synfält, i och omkring landets kyrkor. Det är Valdemar som håller ordning på dem. Nu måste Valdemar möta ondskan på två flanker: han finner att det är något stort i görningen i denna övernaturliga värld parallell med vår, och han får diagnosen cancer. Kommer två strider att bli en för mycket?

Johannes Pinter har med "Vackra kyrkor jag besökt" skapat en mytologisk värld mitt i dagens Sverige som kryllar av fantastiska, välkända väsen - fast på ett sätt du inte upplevt tidigare. Han är till vardags filmmanusförfattare och regissör med tre långfilmer och mängder av kortfilmer bakom sig. I romanen "Vackra kyrkor jag besökt" har han överfört den filmiska och visuella energin till bokform. Inspirationen kommer från böcker som "Bland tomtar och troll" och "Nordiska väsen", seriealbum som "Dylan Dog" och "Hellblazer", och filmäventyr som "Trolljägaren" och "Van Helsing".”

Mitt omdöme

En bok jag rekommenderar. Jag gillar egentligen inte skräck, men efter den inledande zombieattacken… förlåt vandrare… så blir det inte lika många senor som är svåra att hugga av. Kombinationen av kyrkor, folktro och gamla religioner gör sig riktigt bra.

Kyrkorna är portar, stängda sådana, till världen bredvid. Det moderna samhället ställer till bekymmer. Ett krucifix lämnar sin plats bara några dagar för renovering. När ett nytt golv gjuts så blir det bara betong utan ingjutna silverkors. Att få hantverkare att komma i tid styr varken Gud eller den onde över. Den inplanerade renoveringen när det är midnattssol blir förskjuten flera veckor. I världen bredvid väntar folktrons alla varelser på att få bryta igenom till människornas värld. De är milt sagt inte snälla.

En man ska hindra att världen, som vi känner den, går under. Valdemar kämpar också mot cancern, mediciner och biverkningar. En huvudperson som läsaren gradvis kommer närmare. Även de andra karaktärerna byggs upp efterhand.

Jag gillar sättet som författaren använder appendix på, där intressant research finns att läsa utan att tynga ner berättelsen. Läsaren får följa med till svenska kyrkor. Däribland Torsångs kyrka, den kyrka där det var tänkt att jag och min man skulle ha gift oss. Den var bokad och datum bestämt, men en orgelrenovering ändrade planerna.

Läs mer om Johannes Pinter här.  • Comments(0)//blogg.nozlin.se/#post48